Pannerden al vijftien jaar Visles op Basisschool  ’t SCATHE voor groep zeven.

Pannerden Visles op de Scathe basisschool voor het 15e jaar. Dit unicum dank de organisatie aan haar vasthoudendheid deze visles voor groep 7 in samenwerking met Sportvisserij midden Nederland telken jaar te organiseren. Op vrijdag 30 september ontving HSV De Rietvoorn ook een nieuwe vismeester dhr. Stephan Tai Foek uit Bemmel, samen met outsider Ans van Heumen uit Deest die reeds haar 15e tiende les presenteerde in samenwerking met Stephan Tai Foek. Hierbij kan  ’t Kader van de basisschool ’t Scathe zich gelukkig prijzen dat Visvereniging HSV De Rietvoorn  in samenwerking met Sportvisserij Midden Nederland deze leerzame vislessen zowel in theorie als in praktijk  organiseren. De theorie in het ochtendrooster laat zien dat de leerlingen hier met veel overgave geïnteresseerd zijn in het waterleven van de vele zoetwatervissen die we hebben. Maar het klapstuk in de middag het praktijkgebeuren, zelf vissen, voor een enkeling een zware beproeving, de made aan het haakje doen vraagt bij sommigen veel moed, of daar is ook wat lef voor nodig. Dan plots wordt er gegild er is een voorntje gehaakt door een leerling, en dat blijkt een drempel, gillend en ook lachend door de klasgenoten word het kleine diertje bevrijd van haar benarde positie. Het beland in een emmer waar het weer wat op adem komt. Enkele leerlingen stellen de proef op de som om het diertje ook in de hand te houden voor een foto die de juf van groep 7 dan even maakt. Het grote klapstuk was dat een schubkarper precies zichzelf bij een leerling aan het haakje vast haakte. De leerling bleek ook kien te handelen, haar hengeltje van 4 meter een lijntje van 14 mm hield zij strak, natuurlijk was hier geen kruit tegen gewassen na enkele verlossingspogingen lukte het de schubkarper rond de 60 cm zichzelf weer te verlossen. Na deze adembenemende uitvoering van deze visles word al weer uitgekeken door de organisatie, na hun volgende activiteit. De secretaris opperde, in overleg met de school de kinderen het vissen bij brengen in groepjes van 10 leerlingen.

HSV De Rietvoorn dankte een ieder voor het laten slagen van dit 3e lustrum Visles groep Zeven.

De visdag 30 september’

We waren aan het leren hoe we moesten onthaken en het was best moeilijk maar het lukte wel een beetje. Toen gingen we naar de visvijver het was eventjes fietsen maar dat was het waard ik ging met een van mijn vrienden samen vissen. en toen zag ik dat een van mijn vrienden alleen was. Toen ben ik naar hem gegaan om te vragen of we samen konden vissen net als mijn vriend. Ik ging ergens anders staan met mijn vriend en toen kreeg een meidje uit mijn klas een karper te pakken. Maar de karper was te sterk dus kon het meisje hem niet vangen. En toen ving mijn vriend een vis hij zei dat we hem mochten delen. Ik was blij dat hij de vis wou delen dus wij waren super blij en toen ving ik ook een vis en die was ook van ons twee en hij is een van mijn beste vrienden toen waren we verder aan het vissen. Met een klein soort wormpje aan onze hengels waren wij aan het wachten of we meer vissen zouden vangen maar het was een kwartier en we hadden niks gevangen het is oké want ik vond het leuk. Toen gingen we stoppen fietste naar huis.

HET EINDE.

Visdag
we hadden 30 september visdag op school en bij de visvijver. Het was erg leerzaam voor kinderen die niet zo veel van vissen af  wisten en ook leuk voor iedereen uit onze klas. een paar kinderen zijde dat ze de vis niet vast houden toch deden ze het toch.

Uitleg
Ze kwamen ook een uitleg geven. Die was  erg leuk ze gaven ons informatie over vissen die we konden vangen. Er werd verteld hoe we de vis veilig er af konden halen door onze handen nat te maken en het onthaken. we kregen ook uitleg over de vissen en hun leefgebied en wat nodig was om te kunnen leven.

Onthaken
De mensen van de visvereniging leerden ons met een plastic vis onthaken, en het ging bij mij en mijn buurman erg goed en het was leuk.

Het vissen
We lunchten aan de waterkant. We moesten in twee tallen vissen ik ging met een van de jongens uit mijn klas. Het ging heel goed iedereen heeft 1 tot 3 vissen gevangen. Het was een verassing toen een meisje uit onze klas had een karper aan zijnstaart had, maar hij was sterker en zwom weg. We hebben veel vissen gevangen met de klas en we hadden veel plezier. We hadden ook aas van de visvereniging gekregen. He was echt supercool m in de middag met ze allen te vissen.

Verassing
We kregen ook nog een visblad en wat boekjes voor p school.

Vrijdag 30 september hebben we met de hele klas gevist. Het was echt super leuk. Ik heb zelf weleens gevist en ook weleens een vis gevangen. De dag begon met een les en dat was al leuk. Na de les gingen we naar de vijver van H.S.V. De rietvoorn. De eerste die een vis ving was een meisje. Daarna had ik een vis gevangen en toen ving een jongen uit onze klas een vis. Datzelfde meisje had een beetje aan het einde een karper aan de lijn. Hij zat door de staart van de karper. Ze had uiteindelijk de karper niet gevangen, maar het was wel een leuke ervaring. Ik had zelf de meeste vissen gevangen, maar liefst 4. Het was een hele leuke ervaring.

Vrijdag 30 september

We hebben voor dat we gingen vissen uitleg gekregen over allerlei vissen  we moesten leren hoe je

moest onthaken en we hadden een werkboekje gekregen en daar stond ook veel informatie in over de vissen en nu weet ik erg veel over de vissen  . Het was ook er leerzaam het boekje want kinderen die nog bijna niks van vissen af weten was het dus leerzaam. ik vond het erg leuk om te doen. Daarna gingen we met een rubberen vis leren onthaken. dat vond ik super leuk en dat mochten we in tweetallen doen. Maar bij een echte vis lukte het bij mij niet echt maar toen deden hun dat voor mij . In de middag gingen we met de klas naar de visvijver fietsen. Voor dat we gingen vissen gingen we daar brood eten en daar na gingen we vissen gingen we in tweetallen wij twee hadden bij elkaar had 3vissen en een karper

We hebben gevist bij het tennisveld. En toen we daar waren hadden de vrijwilligers onze hengels klaar gemaakt en toen konden we beginnen met vissen echt binnen 1 minuut voelde ik  al dat er een vis aan mijn hengel zat dus ik trok hem omhoog en ja hoor een vis! echt een goeie plek want  ik had binnen 5 minuten nog.een vis gevangen . Ik had dus 2 vissen gevangen. En ik heb een karper gevangen maar hij zat met zijn staart vast aan het haakje en de lijn, Hierdoor kon hij zichzelf los wrikken, Hij ontsnapte op het nippertje maar hij was ook wel heel zwaar ik was zelf met een vrouw aan het trekken maar het lukte helaas niet. En bijna iedereen had wel een vis.de wormen die er aan zaten durfde ik er bij het begin er echt niet op te doen maar op het einde wel en het viel echt reuze mee alleen ik vond ze wel een beetje vies. Bij het begin dacht ik echt van nee ik ga die vissen niet vasthouden maar op het einde had ik toch een paar vissen vast gehouden. Het viel eigenlijk heel erg mee. Maar ze waren wel heel glibberig .De juf heeft ook echt hele leuke filmpjes gemaakt. I En we hadden ook nog als verrassing een heel leuk vis boekje gekregen. Ik heb echt een hele leuke dag gehad.

Op vrijdag 30 september gingen we een hele middag vissen.

We kregen eerst uitleg over de zoet watervissen over de zoutwater vissen en over de waterplanten.  toen we dat klaar hadden gingen we in tweetallen leren  onthaken Met beging vond ik het best wel moeilijk maar uiteindelijk is het hele maal niet zo moeilijk.

We hadden nog met hun in het werkboekje gewerkt. Toen ze weg gingen hebben we nog zelfstandig aan het werkboekje gewerkt.

Toen het tijd was gingen we naar de visvijver om te vissen. Dat was bij het tennisveld toen we daar aan kwamen gingen we eerst onze lunch op eten. Nadat we de lunch op hadden gingen de vrijwilligers onze hengels klaar maken. Nadat ze onze vis hengels klaar hadden gemaakt gingen we vissen. Je moest een tweetal maken. Toen kreeg je een eigen hengel en samen met je tweetal kreeg je een emmer en een bakje met daarin maden. Ik durfde eerst die maden niet zelf op de hengel te doen maar later wel.

Toen gingen we vissen . Je moest met je tweetal een plekje zoeken om te gaan vissen ik was met een meisje uit mij klas je moest uit elkaar staan, want anders kwam je hengen in de knoop. En naar twee minuten waren onze hengels in de knoop maar gelukkig hadden ze extra hengels dat kwam wel goed uit.

Toen we eenmaal een tijdje hadden gevist vingen een jongen en een meisje uit onze klas al een vis. Een meisje had bijna een kaper gevangen en iedereen ging toen kijken maar omdat hij te zwaar was ging die van de hengel . Het hakje zat nog in de kont.

Nadat we een tijdje hadden gevist was het al weer tijd om naar huis te gaan voordat we naar huis gingen, kregen we nog een tasje met daarin een boek je over vissen

Vrijdag 30 september

Voordat we gingen vissen hebben uitleg gekregen hoe we moesten onthaken. En we hadden nog uitleg gekregen van  welke soorten vissen en water planten er bestaan .En dat was echt heel leuk.

En toen we klaar waren en gingen naar de vijver en toen gingen eerst brood daar eten. En daar na begon het vissen maar ik durfde geen  worm aan de haak te doen maar dat deden hun voor mij. Ik had eerst heel lang geen beet maar daarna had ik in een keer beet! Maar ik durfde de vis niet te onthaken maar ik had het toch gedaan .en het onthaken was hele maal niet eng    En een meisje uit onze klas had in een keer een karper aan der hengel maar hij was te sterk dus hij ging los van de haak .En iedereen van onze klas had wel een vis gevangen .Maar sommige kinderen hadden er maar een net als mij en de andere twee vissen. Maar ik vond het niet erg dat ik er maar een had gevangen. En als je er een vangt dan ben je heel erg blij. Dan word het alleen maar leuker om vissen te vangen. En er zwommen heel veel karpers en ze waren heel groot die karpers. En het lijkt mij heel eng om een karper te vangen . En je ging in teams en je mocht je maatje zelf kiezen met wie je in het team ging. en dat was heel leuk met z’n tweeën. En we hadden in totaal  drie vissen en een karper. En ze hadden aan het nog een hele leuke verrasing. Dat was een tasje met een boekje en een schriftje en dat  is echt heel leuk.

Visdag    30 september 2022

De dag begon met een paar vragen over vissen. En toen kwamen bij het onthaken hahahha het ging niet zo goed bij mij, want het tuig ging van de onthaker steeds. en toen gingen ze, de begeleiders gingen de hengels klaar maken voor vis. En wij gingen wij fietsen naar de vijver, en toen gingen we bij de vijver brood eten

Het vissen

Het begon gewoon het tuigje in het water werpen, en ik heb wel wat gevangen maar het gaat om het plezier hebben. en iemand had een karper aan de lijn gehaakt. en ik had één baars gevangen, En twee vorens gevangen. en het was heel leuk. en ik heb heel veel plezier gehad. en dit is hou het afloopt.

Visdag                                                                              Uitleg

We hadden visdag op vrijdag 30 september. We begonnen met uitleg in de klas. De vrijwilligers van de visvereniging hebben verteld over waterplanten en de vissoorten in onze wateren, en we hebben een zoekkaart met vissen en planten en waterdiertjes en er staan heel veel vissen en planten en insecten in.

Vervolg Uitleg

toen hebben geleerd wat vissen nodig hebben om te kunnen overleven. Omdat het belangrijk is het haakje op een goede manier uit de mond van een vis te verwijderen, moesten we dit ook oefenen, We kregen een rubberen vis. We moesten het haakje in de mond doen en daarna met het stokje proberen te verwijderen, Dit was leuk om te doen maar wel een beetje moeilijk. Gelukkig was het geen echte vis. Maar wel een beetje moeilijk maar daarna niet echt meer. vervolgens gingen we een spelletje spelen dan moest je ja of nee laten zien op het wisbordje En toen kwamen we bij de juiste vis uit die op het bord stond.

Het Vissen

Vervolgens gingen we naar de locatie en toen gingen we lunchen .en daarna gingen we vissen! We hadden wel best veel kleine visjes . Maar ook een die was echt supergroot.  en ik had er ook een gevangen . Het was heel erg leuk. Maar ook best wel spannend. Ik was heel erg geschrokken eerst had ik geen vis maar toen hapte de vis aan de maden . Maar sommige kinderen vonden de maden heel vies  maar ze hadden ze wel allemaal vastgehouden .en met de vis ook allemaal vastgehouden en ik ook                                                                           .

Verassing

We kregen een verrassing en het was een stekkie .

Visdag vrijdag 30 september.

Op vrijdag 30 september hebben wij visdag gehad. Eerst hadden we theorie les gehad we kregen toen veel uitleg over vissen. Tussendoor deden we weleens een spelletje over vissen. Toen de uitleg klaar was begon het onthaken,  iedereen moest met een tweetal, elk tweetal kreeg een rubberen vis, een haakje met een draadje er aan en een onthaak staafje waarmee je de haak uit de vis moest halen. Daarna gingen we met zijn allen naar de vis vijver, we kregen eerst nog een beetje uitleg daarna begon het vissen. Als eerste moesten we de maden op het haakje doen daarna gooide we de hengel in het water en toen moesten we wachten tot dat we beet hadden. Als we beet hadden zag je dat het dobbertje ging bewegen of als het dobbertje onderwater ging. Je moest dan rustig aan de he……… We hadden best veel vissen gevangen en we mochten ze zelfs vasthouden! Het voelde wel een beetje glibberig aan.  Iemand uit onze klas had zelfs bijna een karper in de staart gevangen, maar bij de kant ontsnapte de vis op het nipperte dat was wel  jammer!

Beste kinderen  bedankt voor jullie leuke bijdrage met de ervaring dit jaar de 15e Visles van groep zeven
’t  Scathe Pannerden.    Het bestuur.