VISLES BASISSCHOOL ’t SCATHE PANNERDEN. Voor de basisschool bestaat het vislesprogramma uit twee delen: ruim twee uur biologie – de visles – en anderhalf uur visexcursie, waarbij we gaan vissen in een water dichtbij school. De visles is gericht op de groepen 7 en 8 van de basisschool. Ook scholen voor speciaal onderwijs komen in aanmerking: in overleg kunnen we dan kijken welke groepen les krijgen, en eventueel het niveau aanpassen. Tijdens een visles nemen de kinderen een kijkje in de fascinerende onderwaterwereld. Daarbij leren ze in de gezonde buitenlucht alles over de vissen en de sportvisserij. Dat leidt tot meer begrip en respect voor de natuur in hun eigen woonomgeving.
START.
13 september 2023 is het 16 jaar geleden dat de 1e visles werd gegeven bij basisschool groep 7/8  ‘’t “Scathe” Pannerden. Nu  16 jaar later is het vreemd, natuurlijk niet, wel belangrijk. De visles voor de kinderen van groep 7 is gericht op zoetwatervissen in het ochtenddeel, het middagdeel is gericht vissen waar zelfstandig vissen de hoofdschotel is. De start is nogal onwennig vooral kinderen die nimmer een vishengel  gehanteerd hebben. De hengel vast houden ja dat lukt maar! de made aan het angeltje rijgen dat is eng voor sommigen. Er zijn enkele die gillen, ook zijn er wat die het niet aandurven. Maar na een klein tijdje met ondersteuning van vrijwilligers komen de 19 leerlingen aan het vissen. Het vissen is dit jaar moeilijk omdat de vijver bijna geen vrij stukje viswater kent. Het dobbertje doelgericht te plaatsen is een waar probleem. De plantengroei overwoekert deze jeugdvijver. Er is in de veertien dagen nog getracht te maaien althans hier moest het op lijken door het Waterschap Rijn & IJssel. Maar telkens werd verkeerd materiaal ingezet. Er is duidelijk goed overleg geweest met de leiding van het waterschap. Ook de gemeente laat haar verantwoording die zij draagt voor de kinderen van haar gemeente in de steek. Ook hier is overleg geweest maar geen enkele actie. De hengelsportvereniging staat op woensdag 13 september met lege handen. De watertoevoer dat al diverse jaren het onderwerp,  krijgt bijna geen aandacht, daar komt bij dat de overlaat van de vijver aan de Doornenburgseweg lek is en provisorisch is gedicht zodat in week 36 een oplossing gevonden           worden.
Hierbij komt de overlaat is lek maar erger nog er is geen watervoorziening. We moesten een uitweg zoeken. Bij de gemeente behoefde we niet aan te kloppen de dienstdoende ambtenaar is met vakantie. Was de datum niet bekend natuurlijk, zelfs in een eerdere periode het probleem besproken, daar word verder niets mee gedaan en zo kabbelden we naar de vakantieperiode, ja en dan is het gauw 13 september. Bij het waterschap was wel een afspraak, hier ontbreekt op dat moment de juiste vakman.
[
 De kinderen doen hun uiterste best te vissen.
Ondanks het probleem deze middag werden ook nog eens 17 vistuigjes stuk getrokken en zelfs een hengel moest het onderspit delven. Maar we zijn er gelukkig toch geslaagd het deels tot een succes te brengen, zodat de leerlingen zeker nog hebben genoten. Wij danken dan alle vrijwilligers schoolkader, vismeester Ans van Heumen uit Deest en de Sportvisserij Midden Nederland, het bestuur HSV De Rietvoorn Pannerden.
Foto hier onder lost de noot deels op gelukkig kon hierdoor de geplande vieses haar doorgang hebben.